Разследване на bTV - доведена ли е умишлено до затваряне Специализираната болница

...
Разследване на bTV - доведена ли е умишлено до затваряне Специализираната болница
Коментари Харесай

Умишлено ли е докарана болница за деца с увреждания до фалит?

Разследване на bTV - доведена ли е умишлено до затваряне Специализираната болница за рехабилитация в Котел? Сигналът е от майки на деца с увреждания, които сигнализираха за закриването на лечебното заведение със 70-годишна история.

Днес болничното заведение отвори порти, с цел да изпише тримата останали пациенти. 95% от личния състав към този момент е напуснал.

Майки от цялата страна - Разград, Елена, Хасково, Сливен - алармираха за казуса. Те водят децата си в болничното заведение, които са с ДЦП и аутизъм и са проходили след рехабилитация в лечебното заведение.

Разказват за случаи, в които детското поделение стои празно, само че от болничното заведение отхвърлят банкет на пациенти. Така за две години лечебното заведение натрупа финансови загуби и стопира работа.

" Майки ми се обаждат, тъй като знаят, че съм тук и питат дали има свободни места. Аз им споделям, че в детското поделение има места, само че като звънят на индивида, който прави графика, той им споделя, че всичко е заето, а действително не е по този начин “, описа Анелия Петрова, майка на дете с споразумяване.

„ Миналата година беше последно, предната година също, когато ми споделиха, че има доста записани деца и би трябвало да изчакам, само че в действителност имаше свободни места за майките ", добави Радостина Колева, майка на дете с ДЦП.

Специализираната болница в Котел първа в страната получава уред за локомоторна терапия, а дарението за близо 1 милион лв. е от акцията " Българската Коледа ". В лечебното заведение заболели деца от цялата страна се изправят на крайници и поддържат живота. Има и поделение за възрастни с тежки увреждания на опорно-двигателния уред и неврологични болести.

Днес майките настояват, че за тях и децата им опция няма.

" Идваме тук две години, моето момче проходи. В Карнобат нямаме подобен център, който да прави рехабилитация, удовлетворени и сме и не желаеме болничното заведение да се затваря ", добави Силвия Христова, майка на дете с ДЦП.

„ Ние нямаме различен вид. Тръгвайки си отсам, ние бяхме за финален път на 17 май. Той беше доста смутен, че няма да си вижда приятелчетата “, добави Стела Стефанова.

Управителят, с който bTV се свърза по телефона, твърди, че от здравното министерство знаят за казуса. Версията му за банкрута е, че нямат пациенти и задоволително доходи. 

В болничното заведение работи цялото семейство на шефа – брачната половинка му, щерка му и шурей му.

„ Напуснал съм, тъй като имаше нередовно погашение на заплатите. Накрая останахме два с сътрудника на работа и нямаше по какъв начин да поемем цялата работа. Директорът сподели, че не ме принуждава да напусна, в случай че желая да остана, само че ще работя без заплата “, описа рехабилитаторът Светлин Димов.

„ 50% получавахме заплата за тази година. По 500 до 700 лв. на месец. Аз имам още два дни на работа “, сподели Николай Петров.

Медицинска сестра в санаториума споделя, че отливът на пациенти е почнал, откакто се е затворила кухнята преди две години. След появяването на bTV шефът на санаториума се е обадил на част от личния състав.

„ Получих позвъняване от брачната половинка на шефа, с цел да ме попита какво е станало и кои са били тук “, сподели Христина Карагеоргиева.

Управителят на болничното заведение отхвърли да се покаже пред камерата на bTV.

„ Изработените пари, които идват са половината, които са нужни, с цел да може да съществува лечебното заведение “, сподели доктор Цветан Влахов.

Той разяснява, че не знае дали са връщани пациенти. Влахов отхвърли неговото семейство да работи в болничното заведение.

„ Дъщеря ми е в майчинство. Всички, които са работили при мен, са били отделени по този начин както би трябвало. Съпругата ми е рехабилитатор. Дъщеря ми е „ Човешки запаси “, шурей ми е правист, само че той напусна “, добави той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР